EU formulieren verplichting voor Engelse schepen.

11 februari 2021

EU formulieren voor Engelse vlagschepen eenvoudig downloaden op het EFICE M-CATCH portaal.

De Brexit heeft voor de Britse schepen voor flink wat meer rompslomp gezorgd bij binnenkomst in een Europese haven. Niet alleen moet er aan douane formaliteiten voldaan worden, maar de aanmelding van vangst en tijdstip van aankomst moet verder ook via vier extra documenten gedaan worden. Een vangstcertificaat moet op de website van MMO gemaakt worden en het PSC formulier om illegale visserij tegen te gaan, moet op de website van NEAFC gecreƫerd worden. De twee overige documenten zijn echter niet gebonden aan een website en dus hebben we deze beschikbaar gemaakt op het M-Catch portaal.

Aan de hand van de elogboek berichtgeving worden beide formulieren automatisch gegenereerd met alle verplichte informatie, waarna de schipper of reder de documenten kan valideren en voorzien van een handtekening om vervolgens te versturen naar de juiste instanties.

Inmiddels wordt er al gretig gebruik gemaakt van deze optie in M-Catch en de reacties van de schippers en reders is dat dit enorm veel tijd scheelt en fouten voorkomt.